Rekrutteringsvideo

5 gode grunde til at bruge video til rekruttering

90 % af al den information din hjerne bearbejder, får den gennem øjnene. En god film kan således have samme impact, som hvis din kunde havde læst 1,8 millioner ord om din virksomhed, så video er vejen frem, når du skal rekruttere. Desuden har video et langt større potentiale for at blive delt og sendt rundt, end alle former for tekst har – især på de sociale medier.

Hvis din fødselsattest er fra 1980 eller før, husker du sikkert lokalsprøjtens jobannoncer eller – hvis du sigtede lidt højere – Søndags Berlingeren, som med den kornfede jobsektion var stedet, når du skulle finde dit næste job.

Det er fortid nu, og alle jobopslag ligger elektronisk på forskellige jobportaler og -platforme på nettet. Alligevel er næsten alle annoncer stadig udformet på baggrund af den velkendte trykte og til tider søvndyssende skabelon.

Arbejdsmarkedet er eksplosivt lige nu, og i mange brancher er det svært at tiltrække medarbejdere, der matcher behovet. Resultatet er ofte, at man får for få kvalificerede kandidater, når man slår stillinger op på de internetbaserede jobportaler.

I denne ”5 gode grunde til at bruge video til rekruttering” guide kommer vi ind på:

Hvad menes med video til rekruttering – eller Employer Branding?

Jobopslag på video

Det er som det lyder: Et jobopslag, men på video. I stedet for, at du deler et skriftligt jobopslag fra en jobportal, bruger du en video, der fortæller om den ledige stilling. Det kan du gøre fra mange forskellige digitale kanaler, portaler og platforme.

Video som audiovisuelt medie er rykket ind i rekrutteringsprocessen med korte såkaldte ’employer branding’-film og videojobannoncer.

The only way is up

Ifølge HR-virksomheden Ballisager, forventer hver 5. virksomhed at bruge mere video i rekrutteringsprocessen i fremtiden. Blandt de store virksomheder forventer 3 ud af 10 at bruge video i rekrutteringsprocessen.

Videostrategi er en ”mobil” strategi

Din mobiltelefon er uden tvivl et af de medier, du bruger mest i dagligdagen. Ifølge Statista er mobiltrafikken steget eksponentielt de senere år. I 2022 er den 20 gange højere end den var i 2015 og forventes at stige med yderligere 350 % i 2027, så langt det meste af den digitale information, som vi sender og modtager, foregår fra telefonen og til en vis grad fra tabletten.

Skærmene er således blevet mindre, hvorfor en af filmbureauernes fornemste opgave er at hjælpe med at gøre tekst, film og indhold mere tilgængeligt, lækkert og ”to the point” for mobilbrugerne. Videoerne skal dermed være korte og kvaliteten stadig være i top, for når din kommende kollega besøger nettet, bruger vedkommende næsten 90 % længere tid på dit site, hvis der er videoer.

Ifølge Cisco fyldte video 79% af den samlede trafik hos forbrugere og kunder i 2018, og den har været stigende siden man begyndte at måle på det, så det er uhyre vigtigt at tage videomediet seriøst – og at bruge det.

To fluer med ét smæk

Employer branding kan oversættes til markedsføring af arbejdspladsen – ikke alene over for potentielle medarbejdere, men også over for erhvervslivet og samfundet som helhed.

Et jobopslag på video kan gøres på mange måder. Man kan interviewe personer, lave ”talking head” med et manuskript eller lave det rent ”motion graphic”. Næsten ligegyldig hvilken vej man går, kan det kun blive bedre end et skriftligt opslag, når det kommer til at tiltrække gode medarbejderkandidater og brandingopmærksomhed generelt.

Man skal stadig beholde det skriftlige opslag, for at sikre at have alle detaljerne om stillingen og opgaverne nedfældet. Videoen fungerer først og fremmest som en teaser og linker ofte til et skriftligt opslag, hvor kandidaten kan finde alt informationen.

Hvorfor video til rekruttering?

1. En rekrutteringsvideo viser, hvad I står for

Effektiv rekruttering indebærer, at man gør sig attraktiv over for kommende medarbejdere, og employer branding er derfor en disciplin, der ikke er til at komme udenom for en virksomhed, der gerne vil tiltrække de dygtigste, bedste og kvikkeste hoveder.

En af de mange fordele ved videorekruttering er, at du når længere ud, og du kan i langt højere grad fange kandidaternes opmærksom og vise arbejdspladsen og kulturen frem. Det er virkelig noget, der kan tiltrække kandidater, og som man ikke har mulighed for at vise på skrift. Kandidaterne kan samtidig bedømme, om de selv mener, der er et match med den kultur I har, og din virksomhed vil dermed få mere kvalificerede og motiverede ansøgninger.

Med den Employer Branding film, som en rekrutteringsvideo også er, får du således markedsført din arbejdsplads og den kultur der er til stede, til alle fremtidige kandidater.

2. Video styrker din rekrutteringsfortælling

Ifølge Forrester kan en god film have samme impact, som hvis din kunde havde læst 1,8 millioner ord. Måske er det fordi den menneskelige hjerne bearbejder visuelle indtryk 60.000 gange hurtigere, end når den læser tekst. 90 % af al den information din hjerne bearbejder, får den gennem øjnene.

Folk husker ifølge AdWeek 80 % af, hvad de ser, og kun 20 % af hvad de læser. Og netop fordi rekrutteringsvideoer er små ”historier”, bliver disse ”rekrutteringshistorier” ifølge forskerne husket 22 gange bedre end kolde tal og facts.

Video har langt større potentiale for at blive delt og sendt rundt, end alle former for tekst har – især på de sociale medier.

3. Video gør din virksomhed synlig

Når du søger nye medarbejdere, vil du gerne signalere, at I er en moderne fremadrettet virksomhed med stærke og gode værdier.

Med video-jobannoncer, vækker man følelser hos de potentielle ansøgere og du sender samtidig et signal om, at din virksomhed er innovativ og kreativ.

En video-jobannonce viser hvem I er, hvordan I arbejder og giver kandidaterne en stærk forståelse for jeres kultur og værdier – alt sammen emner, som er meget svære at formidle på et stykke todimensionelt papir.

Alene på LinkedIn, er der over 1,4 mio. danskere, og en stor del af dem overvejer et jobskifte. Så vis jer frem, der hvor kandidaterne søger alle deres informationer – på de sociale medier som LinkedIn, Facebook, Twitter, og til en vis grad også på Jobindex.

Det handler om at løfte jeres brand og sikre, at budskaberne bliver rigtigt forstået af den rigtige ansøger. Kendskabet til brandet skal styrkes, så den potentielle nye kollega kan huske, hvem I er. Allerede efter at have set den gode film i tre sekunder vil mellem en tredjedel og halvdelen efterfølgende kunne huske jer. Efter de tre sekunder stiger ”huskeevnen” op til 74 %, og når de nu får interessant information om jeres ledige job, får mange lyst til at dele jeres information med andre, hvis den altså er formidlet på video. Så er der nemlig 10 gange flere, der sender din skræddersyede film videre, i forhold til hvis det bare var tekst eller noget, du har skrevet på de sociale medier.

4. Video gør dit brand menneskeligt

Er I også faldet i fælden med, at alt skal være ”åh, så corporate”? Ville det være mere end rart, hvis jeres nye kandidat følte en menneskelig sympati for jer? Video kan – tilrettelagt af de rette – løse begge opgaver. Citizen Dane gør det hele tiden i deres film: viser ansigter – mennesker der taler, smiler og arbejder.

I en af deres større rekrutteringsfilm møder du i omegnen af 30 forskellige mennesker på den ene eller anden måde. Medarbejderne er en servicevirksomheds vigtigste ”vare” i kraft af den service, de leverer, og når du har mødt dem i en film, får du tillid til dem, og vælger dem måske som en kommende samarbejdspartner, eller leverandør – eller får måske lyst til at være deres nye kollega.

En god rekrutteringsfilm er meget mere end bare en stillingsbeskrivelse. Den er medrivende og effektiv i og med, at den giver indsigt og indblik i virksomhedens menneskelige værdier, så luk døren op og brug film – og mennesker – til at fortælle, hvorfor det her bliver den bedste beslutning, de nogensinde har taget. Kun film kan fortælle den historie.

5. Video er vitaminer for din søgeoptimering

Du vil rigtig gerne have, at netop din virksomheds hjemmeside kommer helt op i ranking, når nogen søger på jeres arbejdsområde. Bare det at have videoindhold kan forbedre Googles syn på din side, nogle gange med en faktor 53. Det er fordi video er som slik for Google og andre søgemaskiner. Og når du nu ved, at de, der besøger dit site, bliver hængende meget længere, når der er gode film, end hvis det udelukkende indeholdt tekst, ja, så ser Google det samme, og rykker dig op til det niveau, du fortjener.

Hvad koster en videoproduktion?

Eller hvad koster en bil?

Begge spørgsmål er svære at svare på. Det kommer an på, om du vil have en Kia eller en Bugatti – eller noget midt i mellem – og det samme gælder filmproduktion.

Hvis en global virksomhed med flere tusind medarbejdere på verdensplan får produceret en ”lille” og beskeden film, hvor f.eks. en CEO – med få eller ingen klip eller effekter – kort fortæller om virksomheden, ville det virke malplaceret. Omvendt, hvis et lille VVS-firma med 5 medarbejdere bestiller en rekrutteringsfilm eller et e-learningskursus med billeder fra hele verden, droneoptagelser og smæk på både lyd- og billedeffekterne, ville det også være lige lovlig meget at gøre ud af det.

Du skal derfor først og fremmest være afklaret med dit ønske, behov og din målsætning og målgruppe. Hvad vil du opnå med din film? Hvad skal den vise? Til hvem? I hvilken anledning og evt. på hvilken SoMe kanal eller digitale platform? Det er vigtigt at vælge et filmbureau eller produktionsselskab, som kan hjælpe dig videre med det behov, du har – hvad enten du ønsker at underbygge den med animation/tegnefilm, drama, humor, dybdegående journalistik eller andet. Den rigtige film er nemlig en investering, der virkelig kan betale sig og Citizen Dane har årelang erfaring med at hjælpe med den nødvendige behovsafklaring samt med at stå for tilrettelæggelse, manuskript, optagelse og redigering af meget forskelligartede produktioner.

Der er ingen opskrift på, hvordan du skal fremstille jeres virksomhed, men en video kan brande din arbejdsplads ved at formidle hvem I er, hvad I er, hvad I laver og hvordan I gør det, så du får skabt den kernefortælling om virksomheden, som du gerne vil ud med, og, sidst men ikke mindst, så du skaber den rette interesse hos den ønskede målgruppe.

Bliver det godt?

Måske synes du, det er på tide at prøve kræfter med en videojobannonce i stedet for det skriftlige stillingsopslag?

Det kan der som beskrevet være flere grunde til, og skulle et par nervøse tanker melde sig, såsom: ”Kan jeg performe foran et kamera? Hvad hvis jeg kludrer i det? Ser jeg godt ud i en videofilm osv.?”, kan du være helt rolig. Hvis du vælger Citizen Dane som samarbejdspartner til dit filmprojekt, vælger du også en partner med stor erfaring med, hvad der fænger hos en ansøger, og som tilpasser videolængde til de forskellige kanaler. Citizen Dane sørger for, at forarbejdet er helt på plads, og selve optagelserne foretages i en god atmosfære, og så optager vi scenerne om og om igen, indtil de sidder lige i skabet.

Det er den bedste måde at formidle din virksomheds DNA stærkest muligt på til dem, der ser og deler videoen.

Konklusion

Video er en investering i din virksomhed

De internetbaserede jobportaler og -platforme er kommet for at blive, og video er ikke alene oplagt og nemt at bruge, men tiltrækker også positiv og vedvarende opmærksomhed på din virksomhed, dit brand og fra dine kommende medarbejdere.

Bliv inspireret

Citizen Dane har mange års erfaring med at udtænke og producere rekrutterings-videoer til kunder så forskellige som ISS, Domstolsstyrelsen, Det Blå Danmark og Egmont.

Se eksempler på rekrutterings-videoer


Klaus Schiang-Franck

Klaus er Kreativ Direktør og ejer af Citizen Dane. Han og hans team brænder for at gøre video lækkert og tilgængeligt for både mindre og store globale virksomheder og organisationer og for at indrette produktionerne efter de forskellige ønsker og behov, som kunderne har.

Efter en årrække som fast leverandør til tv-programmer som ”Kontant”, TV2’s erhvervsmagasin og en lang række dokumentarprogrammer, specialiserede Klaus og Citizen Dane sig efterhånden i forskellige kommunikationsløsninger for den øverste liga i dansk erhvervsliv.

Klaus sidder i bestyrelsen for Meng & Company a/s, og har tidligere været Vice President i IQ, International Quorum of Motion Pictures Producers.

Ring eller skriv om et inspirationsmøde

Du kan også sende en SMS 20 75 60 96

Klaus Schiang-Franck

Kreativ direktør / CEO

Skriv til Klaus

+45 33 63 73 01

Marcus Mandal

Instruktør

Skriv til Marcus
+45 33 63 73 02

Jan Heidebo

Instruktør

Skriv til Jan

+45 33 63 73 00

Scroll to Top